Klädsel

Flera lager på lager istället för en tjock jacka gör det möjligt att reglera efter aktiviteter, det är lätt att bli för varm och svettas när man är aktiv och sedan fryser när man vilar. Underställ i botten, sedan värmande lager (tröja) och till slut ett skalplagg som skyddar för vind och nederbörd.

Ylle värmer bättre än bomull och syntet, även om man blir blöt. Undvik jeans och collegetröjor.

Ombyte och extra förstärkningsplagg, t.ex. tröja/jacka och byxor, ger möjlighet till att bli torr och varm. Överdragsbyxor, skidbyxor eller termobyxor att kunna dra på när det blir riktigt kallt. Men detta ska vara ett förstärkningsplagg, dimensionera för andra byxor med underställ som basplagg.

Flera extra strumpor burkar gå åt, gärna ylle eller smartwool, undvik tunna bomullsstrumpor eller tubsockor. Gärna extra sulor och platspåsar att ha i skorna om de blivit blöta efter att man bytt till torra strumpor.

Varma skor med isolerande sula och tillräckligt stora för att rymma varma strumpor och ev. extra sulor.

Flera olika tjocka mössor att byta mellan olika aktiviteter, huvudet är kroppens kamin.

Extra vantar när de första blivit blöta, tumvantar är bäst när det är riktigt kallt.

Sova

Dubbla sovsäckar. Låna en extra sovsäck av en kompis eller förälder, dyra vintersäckar har man sällan nytta av. Gärna en syntet ytterst och en dun innerst. Tänka på ett de helst ska vara olika stora och att det ska gå att dra åt runt ansiktet. Komplettera med, köp eller tillverka, ett sovsäckskydd att ha ytterst, hindrar att sovsäcken blir fuktig, skyddar den mot smuts och gnistor från elden samt ger ett extra värmande lager.

Dubbla liggunderlag. Låna ett extra av en kompis eller förälder, vanliga skumplast duger bra. Marken kyler extra mycket på vintern.

Extra underställ att sova med, gärna ylle eller syntet, samt en nattmössa och strumpor. Det är viktigt att inte krypa ner i sina vanliga kläder, då fryser man senare.

Bra att ha

Sittlapp för att slippa bli kall och blöt

Hajkbrickan, att ställa saker på i snön, gräva med, vifta på elden…

Tändstickor, en gaständare fungerar dåligt vid kall temperatur.

Överdrag till ryggsäcken håller utrustningen skyddad mot snö och fukt. Även praktiskt att lägga saker på vid ombyte och ompackning i snön. Finns flera billiga modeller eller gör ett eget.

Damasker är praktiskt och hindrar att snön kommer in i skorna