Smarriga recept till lägerelden! 

Brända mandlar

200 g sötmandlar (1 påse brukar det vara)
200 g socker
0,7 dl vatten
Vaniljsocker

Använd helst en wokpanna i gjutjärn, teflongrejer kan bli svårt att diska utan att paja. Häll i allt utom mandlarna. Slå på en spisplatta på rejält med värme. Värm en stund och häll sedan i mandlarna. Rör hela tiden tills vattnet ångat bort (det tar kanske typ 10 min). Man märker när det är klart. Häll sedan ut mandlarna på ett bakplåtspapper och låt dem svalna lite. Ät.

Jägarsnus

Choklad, russin, nötter som hackas i bitar och blandas.

Krabbelurer

1 ägg
1 dl socker
1 dl mjölk
3 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver

Vispa ägg, mjölk och socker pösigt.  Blanda i mjöl och bakpulver. Stek i smör.

Mandasi

Afrikanska munkar som med fördel göres på spritkök. Detta behöver man till 24 st: 50 g jäst 2 dl mjölk 1 dl olja 3 msk socker 1 tsk stött kardemumma 2 ägg 8 dl vetemjöl Till fritering: Olja

1. Värm upp mjölken och oljan till 37° C. Smula i jästen
2. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen smidig.
3. Låt den jäsa ca 20 minuter.
4. Hetta upp oljan i spritköket.
5. Rulla små bullar och fritera dem några i sänder tills de är guldbruna.
6. Låt dem rinna av på papper.
7. Doppa dem i socker.

Marknadsgodis nougat

125 g smör eller margarin
5 3/4 dl socker
1 3/4 dl vatten

Kokas några minuter. Låt svalna något.

6 ½ dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao
2 msk vaniljsocker

Blandas i en bunke vid sidan om.

Rör ner smörblandningen i mjölblandningen.
Bred ut i en smörpappersklädd långpanna.
Låt kallna och skär sedan i bitar.

Pinnbröd (på mjölk)

8 dl vetemjöl eller rågsikt
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 gr margarin
4 dl mjölk eller fil

Blanda alla torra ingredienser, finfördela margarinet ner i de torra. Blanda ner mjölken, arbeta ihop till en deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs degen skall inte kladda. Gör upp eld vänta på att glöden skall infinna sig. Rulla ut pinnbrödet så att det blir en fingertjock korv. Ringla fast den på en grillpinne. Hoppas att det smakar bra.

Pinnbröd (på vatten)

4 dl vetemjöl
1 dl vatten
lite olja
1 krm salt
2 krm bakpulver (valfritt)

Större sats:
1 kg vetemjöl
cirka 3 dl vatten
lite olja
1 tsk salt
1 tsk bakpulver (valfritt)

Plätt i lätter

1 ägg
0.5 dl socker
3 dl mjöl
5 ml bakpulver
2 dl mjölk
2,5 ml salt

Vispa ägget, blanda i torrvarorna, blanda ihop allt stek på stormkök eller i stekpanna, vänd plättarna i socker.